Explorări Funcționale



1. PFV sau spirometria este o componentă a explorării funcționale respiratorii (totalitatea examenelor destinate să evalueze funcția respiratorie). Spirometria este utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni cronice ale bronhiilor și ale plămânului (astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă, pneumopatie interstițială, emfizem), pentru a evalua gravitatea lor și pentru a le urmări evoluția.

• Pentru evaluarea simptomelor: tuse, spută productivă, respirație șuierătoare

• Pentru screening: fumători, muncitori din mediu cu praf, pulberi

• Pentru diagnostic: BOPC, astm, dispnee, insuficiență cardiacă;

• Pentru clasificare BOPC pe grade de severitate ajută managementul terapeutic al pacienților cu BOPC în fiecare stadiu;

• Examen care servește la măsurarea volumelor și debitelor pulmonare.

Volumele de aer conținute în plămânii pacienților la diferite momente ale respirației sunt măsurate și corelate cu debitele de aer inspirate sau expirate, pentru a trasa un grafic denumit curbă debit-volum. Se mai pot măsura capacitatea vitală forțată (volumul total de aer expirat după o inspirație profundă), precum și V.E.M.S., adică volumul expirator maxim pe secundă (volumul de aer expirat în cursul primei secunde de expirație forțată care urmează unei inspirații profunde). Rezultate – Anomaliile constatate sunt clasificate în sindromul obstructiv (debite anormal de mici), sindromul restrictiv (volume anormal de mici) și sindromul mixt (asocierea celor două perturbații). Aceste date sunt extrem de importante pentru medicina muncii.

2. AUDIOMETRIA - Testul auditiv (audiometria) face parte din examinarea urechii și evaluează capacitatea unei persoane de a auzi, prin măsurarea abilității sunetelor de a ajunge la creier. Sunetele sunt, de fapt, vibrații aflate în mediul înconjurător, de frecvențe și intensități diferite; aerul din canalele și oasele de la nivelul urechii și a craniului, ajută aceste vibrații să parcurgă drumul dintre ureche și creier, unde sunt “auzite”. Testele auditive determină prezența hipoacuziei (scăderea capacității de a auzi), cât de severă este și care este cauza apariției acesteia. Testele auditive ajută la determinarea felului de hipoacuzie, prin măsurarea capacității sunetelor de a ajunge în urechea internă prin canalul auditiv (aerul – conduce sunetele) și de a se transmite prin intermediul oaselor (oasele - conducătoare de sunete).

3. EKG - O electrocardiogramă poate să arate:

• dovezi ale măririi de volum a inimii

• semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii

• semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte)

• probleme ale ritmului cardiac (aritmii)

• modificări ale activității electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic

• semne de inflamație a sacului ce înconjoară inima (pericardite).

4. VIZIOTEST este o examinare a analizatorului vizual. În medicina muncii, viziotestul se impune persoanelor care sunt expuse la suprasolicitare vizuală: personal utilizator ecrane PC / luminoase, munca la înălțime, la întuneric, în schimburi alterne, conducători auto, utilaje diferite etc. Ajută la determinarea: acuității vizuale, vederii cromatice, vederii tridimensionale, convergenței. Determinarea câmpului visual reprezintă o metodă de a măsura câmpul vizual al unui individ, ceea ce include vederea centrală și cea periferică. Acest test alcătuiește de fapt o hartă a câmpului vizual pentru fiecare ochi în parte. Testul pentru determinarea câmpului vizual se folosește:

• pentru a detecta semnele leziunii nervului optic (glaucom)

• pentru a detecta boala retinală centrală sau periferică

• afecțiuni ale pleoapelor precum ptosis

• diagnosticarea bolilor nervului optic sau boli care afectează modul de transport al informației de la ochi spre cortexul occipital al creierului unde informația este procesată ca vedere


Programări: 0244.52.02.70